Vrouw met handbagage in het vliegtuig

Handbagage: wat mag je aan boord meenemen?

Ga je binnenkort op reis met het vliegtuig? Grote kans dat je een trolley/tas die je meeneemt als handbagage. Maar wat mag je nou meenemen aan boord en hoe groot en zwaar mag je handbagage zijn? Elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen regels. Wij hebben de regels voor je op een rijtje gezet. 

Verboden artikelen
Een aantal jaar geleden zijn de regels voor het meenemen van handbagage aangescherpt. De EU heeft een lijst opgesteld waarin alle voorwerpen staan vermeld die je niet mee mag nemen in het vliegtuig. Zoals (nep) wapens, explosieve en brandgevaarlijke stoffen, (nagel) scharen, nagelvijl en nog meer scherpe voorwerpen. Bekijk hier de lijst met alle verboden voorwerpen.

Vloeistoffen & Tax Free
In je handbagage wordt onderscheid gemaakt tussen vloeistoffen/gels die je van huis hebt meegebracht en die je in de Duty & Tax Free winkels of in het vliegtuig hebt gekocht.

Van huis meegebrachte vloeistoffen en gels zijn verboden mee te nemen aan boord, behalve in doorzichtige, hersluitbare verpakkingen van maximaal 100ml. In totaal mag je 1L aan vloeistoffen/gels meenemen aan boord. Medicijnen en babyvoeding die aantoonbaar nodig zijn tijdens de reis zijn uitgesloten van deze regel. Hersluitbare zakken kunnen gekocht worden bij Albert Heijn, Blokker etc. Ook doorzichtige etuis mogen gebruikt worden, zolang het maar hersluitbaar is.

Vloeistoffen en gels die je aanschaft op de luchthaven worden geseald. De zegel mag je pas bij aankomst op de eindbestemming verbreken. Maar vloeistoffen en gels die gekocht zijn in een niet-EU land of aan boord van een niet-EU luchtvaartmaatschappij worden ingenomen zodra je overstapt op een EU-luchthaven, ongeacht of de artikelen geseald zijn!

Bekijk hier volledige folder ‘Nieuwe EU regels voor handbagage’ opgesteld door Schiphol Airport.

Handbagageregels KLM
In de Economy Class van KLM mag je 1 stuk bagage meenemen met maximumafmetingen van 55 x 25 x 35cm (som van de afmetingen is max. 115cm). Daarnaast mag je 1 extra voorwerp meenemen, zoals een handtas, laptop, camera of ander voorwerp van een klein formaat. In totaal mag de handbagage 12kg wegen. Reis je met een kind op schoot, dan mag je voor het kind ook bagage aan boord meenemen van het zelfde formaat maar mag max. 10kg wegen. Een compacte opvouwbare buggy kan ook meegenomen als handbagage als er plaats is in het bagagevak. Indien het niet past, mag de buggy gratis ingecheckt worden als ruimbagage.

Handbagageregels Transavia
Vlieg je met Transavia dan mag je 1 stuk handbagage van 10kg aan boord meenemen met maximumafmetingen van 55 x 35 x 25cm. Handtassen, aktetassen, laptops en laptoptassen worden allemaal als 1 stuk bagage gerekend. Je mag wel nog een jas meenemen en een draagtas met artikelen die je op de luchthaven hebt gekocht na de security controle. Reis je met een kind op schoot, dan mag je voor dit kind geen handbagage meenemen. Wel kun je gratis tot 10kg 1 stuk bagage inchecken of een buggy (max 7kg) meenemen tot aan de gate.

Handbagageregels Vueling
Ook bij Vueling mag je 1 stuk handbagage meenemen. Het mag maximaal 10kg wegen met een maximumafmeting van 55 x 40 x 20cm. Daarnaast mag je een tweede stuk bagage meenemen dat aanzienlijk kleiner is dan het 1e artikel, zoals een handtas, foto- of filmcamera.

Handbagageregels Easyjet
Bij Easyjet mag je 1 stuk handbagage meenemen. Handtassen, aktetassen, laptops, winkeltassen worden allemaal als 1 stuk bagage gerekend. Je kunt wel deze artikelen bij elkaar in 1 tas doen. Je handbagage mag maximaal 56 x 45 x 25cm zijn (inclusief wieltjes en opbergvakken). Reis je met een kind op schoot, let er dan op dat je de spullen van je kind meeneemt in je eigen bagage, aangezien kinderen tot 2 jaar bij Easyjet geen recht hebben op het meenemen van eigen bagage.

Handbagageregels Ryanair
Bij Ryanair gelden vrijwel dezelfde handbagage regels als bij Easyjet. Je mag slechts 1 stuk bagage van 10kg meenemen met maximumafmetingen van 55 x 40 x 20cm. Handtassen, laptops, winkeltassen, camera’s etc worden allemaal als 1 stuk bagage gezien. Ook bij Ryanair heeft een kind tot 2 jaar geen recht op het meenemen van bagage.

Let op: bovenstaande handbagage regels gelden op moment van schrijven en kunnen geen rechten aan ontleend worden.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>